индијана џонс 9 и патот до срцето поднаслов срце од месо, проклетство од злато

пеери ама стварно замислете да има пат од алшар до центарот на земјата и таму злато пуно и цело наше, и после оп— филм се снима за тоа. индијана џонс 9 или нешто не знам курци палци

грубо сценарио

во насловните улоги: катарина ивановска како 2413 внука на александар, љубовница на 3 внук на индијана џонс кој го игра хајден кристијансен

владо јовановски како паско кузман му шепнува на џонс — имаме ние македонците една тајна

значи НЕ владо јаневски — владо јовановски ало шо ви е

катарина ивановска како олимпија божиновска — приправник во одделението за организиран криминал со археолошки артефакти

џонс (хајден кристијансен) доаѓа во мк откако бега од грција пошто таму ЕУ сака да прави рестрикции на буџестко трошење нешто курташак

во гевгелија го пречекува олимпија (катарина) му вели господине џонс, конечно се запознаваме (после толку и толку емотикони на вајбер)

џонс вика — баш би сакал да го видам карневалот во струмица, олимпија му вика не — не таму. тоа е само маска на злиот зоки пуканка — тој, тој само божем прави карневал антрополошки интересно но уствари тоа е маска за трговија со жижици

џонс не е убеден но што да прави се лаже по облините на олимпија (а и кој маж не би?)

и тука тргаат со ВОЗ кон велес. во вагонот оп ги чека владо јовановски значи како паско кузман

паско вика — и јас еднаш така се полажав по жижици, но вистината е во алшар професоре колега џонас

џонс му вика џонс не џонас

ама зоки пуканка не би бил зоки пуканка кога би дозволил за него да се збори а тој да не се појави во кадар и така некаде кај миравци го напаѓа возот со модерни suv-ија

сега тука веќе доаѓа до клучната тема — проблемот со името нели пошто зоки се лути што го викаат пуканка иако углавно е познат по жижици

драмската иронија е во тоа што ние (гледачите) знаеме дека го викаат пуканка пошто е испкупан— нема искри во него (како во жижиците)

но да не одбегнувам многу од дејството

значи зоки (пуканка или жижица) упаѓа у возот и вика докторе џонс вас ве чекам! ајде со мене ќе одиме во штип (на пример не е битно)

целта е се разбира да го одвлече џонс (и олимпија) од алшар каде што се крие најголемото богатство

олимпија на тоа одговара професионално како секој службеник — зоране но зошто не дојдете утре ќе ви закажеме со „мој термин“ или нешто така

зоки не се дава така лесно и џонс гледа дека нема излез и вели (од искуство) добро ајде да појдеме на еден ручек па ќе се договориме.

со последниот предлог се согласува и владо и одат сите во БОГОМИЛА

во богомила злиот зоки пуканнка се обидува да го заинтересира џонс за својата агенда истоврмено поентирајќи на неправдата со наметнатото име

жижица сум јас а не пуканка — инсистира зоки potato, patato - одговара џонс олимпија се смее и меѓу забите ѝ се гледа од месото што го јаде

владо (паско) го користи џагорот да ги наполни џебовите со сиот леб од масата (како што ќе видиме подоцна тој е пасиониран ранач на патки)

а многу ми се допаѓа богомила - вели во еден момент олимпија — знаете доктор џонс јас се презивам божиновска. џонс е ладнокрвен — вели…: можеби би сакале да станете божиновска - џонс? тоа ја прелива чашата на зоки пуканка и тој вади пиштол. околу масата доаѓаат неговите

пајташите на зоки ги товараат сите во suv-ијата и зоки се дере. џонс ти амерички шпијоне. ти ќе го најдеш патот во алшар за мене. после никој нема да ми застане на патот. со сето злато ќе видат сите дека сум жижица

во алшар го врзуваат владо со јаже и го влечат зад нив. а со пиштоли во грб напред одат џонс и олимпија. таа е уплашена плус на штикли

но џонс е искусен волк, веќе бил во таква ситуација 2-3 филма. знае како треба и како и не треба

тука на патот кон центарот на земјата се случуваат разни згоди и незгоди да не замарам на твитер, али воглавно умираат пајташите на зоки пуканка. кој паѓа у дупка, кој пие отровна вода, кој џонс го убива тајно со скакавецот што му е у чизма

углавно на крај стигаат они 4 и уште еден. веќе олимпија го води владо за да нема слободни раце а напред со батерија и цевка во грб иде џонс

конечно сцената се осветлува и батеријата паѓа од раце на херојот доктор џонс кога пред нив се открива големата златна топка

восклици восклици восклици восклици восклици восклици восклици восклици воодушевување

зоки го турка џонс на страна и тргнува кон златната сфера. но само што го допира, почнува да гори и се распаѓа. неговиот пајташ веднаш бега

џонс иронично коментира — сепак имало малку искри останати во него

конечно паско (владо јовановски значи доста со јаневски) доаѓа во кадар и вели — се сеќавате ви реков дека имаме тајна, ниедно богаство не може да се фати без сувиот македонски леб

и го вади лебот од џебовите го троши на рацете и им дава на олимпија и џонс и тие ја фаќаат сферата и се бакнуваат, љубов ова она и околу

околу нив почнува да тече вода (исто ко фонтаните на потег камени мост - чаршија)

а паско радосно речиси лудо скока — нашата тајна нашиот сув леб

потоа сите тројца искачаат џонс прегрнат со олимпија и владо и наоѓаат динамит во suv-ијата и вика џонс — да го затвориме овој влез, овој народ доста патеше по леб

некои такви сентиментални глупости но углавно за да ја шармира олимпија да му даде побрзо пошто не успеаја да се клецнат во дупката долу

паско вели —- кога не би оделе сите по тоа богатство со проклетво би имало за сите и леб, и бурек и кифли со сусам (можда и зденка-маслинка)

експлозија додека едно suv-одвозува на запад кон зајдисонцето а едно — тоа со владо кон локалниот рибник каде што тој пак ќе ги рани патките

и филмот завршува со бакнеж меѓу џонс и олимпија.

имено не кажав кој ќе го глуми зоки пуканка и по се изгледа тоа ќе биде тони михајловси

оскари ќе има — може столе попов да биде асистент на режија (и пак спилберг е главен)

as seen on twitter

overlypolitebisexual:

im SO SICK of hearing about how feminism “helps men” i don’t care why do they need to be reassured that they will benefit from it before they can support us fighting for basic human rights and liberation

(via wayward-swagabond)

Мудрец утрово за вас добри луѓе со одличната Сара Кендизор што пишуваше за АлЏезира

Мудрец утрово за вас добри луѓе со одличната Сара Кендизор што пишуваше за АлЏезира

(Source: mudrec)